Evlerde değer katma değer arttırma için dış cephenin boyanması en az iç cephe boyası kadar önemlidir. O yüzden dış cephe boyasına da önem vermek gerekiyor.
İster iç cephe olsun ister dış cephe olsun yüzey iyice pürüzsüz hale getirilmeden, boya işlemine başlamak anlamsız olacaktır. Bunun için de Maltepe boya badana ustaları gibi işinin uzmanı boyacılara ihtiyacınız vardır.
Bilgilendirme amacıyla kaleme aldığımız bu yazıda, ağırlıklı olarak dış cephe boya malzemelerinin çeşitleri ve uyumluluğu, koruyucu ve dekoratif özelliklerinden bahsedeceğiz.
Bu konuda ustalarımız her hafta kurs/eğitim alarak, dünyadaki boya badana ürünleri hakkında bilgilendiriliyor. Ayrıca iç cephe boyama teknikleri ve dış cephe boya badana teknikleri hakkında da bilgilendiriliyorlar.
Dış cephe renk seçiminde, öncelik dış fiziksel koşullara dayanım ve estetik görünümdür. Bu bakımdan iyi bir cephe boyasının ana göstergesi, kaplamanın atmosferik koşullarda uzun süre bütünlüğünü ve orijinal rengini koruyabilmesidir.
Dış cephe boyası ne tür özelliklere sahip olmalıdır?
Dış cephe boyaları için buhar geçirgenliği ve neme karşı direnç gibi göstergeler çok önemlidir ve aslında bunları tek bir malzemeden elde etmek oldukça sorunludur.
Eğer bu kombinasyon iyi oluşturulamazsa, boyanın oluşturduğu film-tabaka kaplama dayanıklı olmayacak, çünkü nem, deforme edici etkiye sahiptir ve sadece dışarıdan değil, aynı zamanda duvardan buhar şeklinde de çıkıyor.
Basit bir örnek vermek gerekirse, yoğun buharlı mutfak ve banyolarda nem kaçacak yer bulamazsa, duvarın boyasının içine nüfuz etmeye çalışır.
Soğuk ortamda yani dış ortamda nem, donar ve çözüldüğünde genişler boyayı adeta soyar. Özetle teknik olarak duvarların yapısal malzemesinin ve iç dekorasyonunun buhar geçirgenliği ne kadar yüksekse, aynı şekilde kullanılacak boyanın geçirgenliği de o derece olmalıdır.
Çünkü geçirgenliği olan boya nefes alır. Üretilen dış cephe boyasının UV ultraviyole ışığa dayanıklı olması için üreticilerin ışığa dayanıklı kimyevi maddeleri ve pigmentleri kullanması gerekir.
Cephe için boya seçerken, boyanın kapatma yeteneği ve metre kare başına sarfiyatı incelenmelidir ki ustalarımız bu hesabı sizin için yaparlar. Aslında, bunlar birbiriyle ilişkili iki kavramdır, basit bir hesaplar, boya tabanı ne kadar iyi kaplarsa, o kadar az kat uygulanması gerekir ve buna göre tüketimi daha düşük olur.
Kireç bazlı tüm boyaların kötü tarafı çok iyi renklendirme seçeneklerinin olmamasıdır. Yani dış cephede, belirli bir ton üzerinde karar kılınmışsa, yüzeyin eşit bir tonunu elde etmenin neredeyse imkansız olmasıdır. Kireç bazlı tüm boyaların zamana karşı direncinin düşük olması da bir dez avantajdır.
Buna karşın kireç bazlı boya türleri fiyat olarak ucuzdur. Yani zamanla yeniden dış cephe boya-badana yapmanız gerekebilir. Onun için bizim size önerimiz, silikat boya türünü kullanmanız olacaktır.
Bu tür boyalarda da nem emici kireç vardır ama yüzde 15 oranında silikat bileşikler de içerirler.
Adres
İstanbul/ Gültepe Mah. Akçil Sokak No:57 istanbul 05418215167
İletişime Geçin
Linkler
Hizmetlerimiz
Hakkımızda
Temelleri 1999 yılında atılan boya badana 20 yılı aşan yolculuğunda, gelişmenin, değişimin ve kolektif paylaşım ruhundan ödün vermeden devam etmiştir.
Boya-badana Her hakkı saklıdır.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
Yorumlar